Kritieken

Musical VIP

We zouden de medewerkers van de academie voor muziek, woord en dans willen bedanken voor hun inzet en toewijding aan de MABO-musical van juni 2017.Het heeft ons verrast hoe jullie met een lagere school erin zijn geslaagd om dergelijke voorstelling “holistisch” aan te pakken door zowel woord, dans en muziek te integreren.Ondertussen zijn we bijna 4 maanden later en onze kinderen zingen en neuriën nog steeds de muziekstukken die deel uitmaakten van de voorstelling.Het is als ouders fijn om te zien dat onze kinderen met plezier hieraan hebben meegewerkt, dat ze er met een leuk gevoel op terugkijken en dat ze in deze omgeving woord en muziek kunnen volgen.

Wim

Ik denk dat de Noordpool lichtjes gesmolten is door de warmte en het enthousiasme van zangers en begeleider (ik heb die pianist echt bewonderd), dank ook aan jouw medeplichtigheid: het was mooi om jouw betrokkenheid bij de prestaties en de hartelijk band met de zangers te zien.

Victor Da Costa

Ik wilde via deze weg even een pluimpje uitdelen aan Victor Da Costa. Hij is een zeer goede leraar (zelfs ons meest verlegen bandlid durfde de laatste tijd improviseren) en een fantastisch muzikant. We hebben van zijn lessen genoten.
Vele groetjes aan Evelyne, wiens lessen ik nog iedere week mis! Rosy & Gitte

Startdag DKO 2016

Ik wou u van harte feliciteren met de organisatie van de de startdag van het DKO. Het concert op vrijdagavond was echt een hit. Op de academie wordt er nog veel over gesproken en iedereen was enthousiast en aangenaam verrast over het niveau van de gespeelde stukken. Hopelijk was het ook voor u een succes.Zelf teken ik present voor de volgende editie! Daar zal ik graag aan meewerken.

Passion 2016

Rassure-toi, Natalie-Chouchou: ce fut pour Kathleen et moi une superbe soirée. Cette oeuvre, déjà superbe par elle-même, vous l'avez merveilleusement exécutée. Et donc aussi un très grand bravo à Bruno et Evelyne! C'est une prouesse d'avoir en aussi peu de temps réussi à former un ensemble de choristes qui s'ignoraient il y a 2 mois et n'ont pas pu avoir beaucoup de répétitions.
Donc un grand merci à tous les artistes, et à bientôt, Ferdi

Openingsfeest dag van het DKO 2015

Op vrijdag 6 februari 2015 had ik het genoegen aanwezig te zijn op het openingsfeest van de dag van het DKO. Er werd ons een concert gebracht door de Brusselse academies in de gotische zaal van het stadhuis te Brussel.

Al van bij het binnenkomen werd ik zeer vriendelijke begroet door de verschillende directies, allemaal blij en vol verwachting van wat komen zou. Het concert werd geopend door 2 lieftallige mooi uitgedoste ‘heren’. Het was onmiddellijk duidelijk dat er in de lessen ‘initiatie Brede School’ veel aandacht gaat naar ‘plezier beleven’ in het musiceren. Ze genoten van hun pianospel.

Al van de eerste noot van de Sonate voor marimba en piano van Peter Tanner liet Sandrine horen dat ze de marimba beheerst. Chapeau!!! Babette Craens, een leerling piano uit de gastprovincie Antwerpen heeft zowel Liszt als Debussy laten herleven. Het jazz-vocaal ensemble bracht een aantal leuke en kleurrijke ‘wereldklanken’ . Ysaline Lentze en Cécile Marichal toverden prachtige klanken uit hun harp en dit met werken  van de 20ste eeuwse Cubaanse componist Alfredo Ortiz. Even wegdromen lag hier voor de hand!

Daarna was het tijd voor het Jazz en lichte muziek ensemble. Het enthousiasme van de muzikanten sprak boekdelen. Men kon de muziek doen spreken!
Terwijl de heel vriendelijke en charmante presentator alle stukken mooi aan elkaar praatte waren enkele leerlingen van de academie voor Beeldende kunsten van …..heel ijverig alle muzikanten aan het schetsen. ?Het was dan voor mij ook een plezier van heel dicht bij te kunnen volgen hoe men op enkele minuten tijd zo’n mooie tekeningen kon maken.

De kers op de taart kwam er met de solisten Charlotte Van Rooy en Mona Verhas. Zij werden begeleid door het Brussels Sinfonietta. Als ik de gemiddelde leeftijd van de muzikanten bekeek, ben ik ervan overtuigd dat Brussel nog vele jaren zal kunnen genieten van kwalitatief hoogstaande muziek.  Gewoon prachtig!

Ik heb met mijn ogen en oren kunnen zien en horen dat er in Brussel veel talent zit. Het is dan ook duidelijk dat de doelstelling om het Brussels talent te laten openbloeien en dit via samenwerking zodat iedereen die dat wil  beeldende kunsten, muziek, woordkunst en dans kan beleven en creëren, wordt nagestreefd en bereikt. Brussel mag er fier op zijn! (Miet Bogaert, OVSG)

Lerarenconcert 2015

 • Merci les Artistes! Un grand merci pour l'excellente soirée, pour cette belle performance! Que du bonheur dans ce spectacle de Nouvel an! Merci pour votre générosité, votre savoir-faire, un méli-mélo d'émotion et d'humour qui, dans le sillage de cette nouvelle année à l'actualité incertaine nous apporte de merveilleux moments d'optimisme, d'enthousiasme et de passion. Gilles Demoortel (un spectateur!)
 • U mag als directeur best trots zijn op deze realisatie van uw Academie.

Aperitiefconcert 2014

 • Dank je wel voor het mooie repertoire dat gebracht werd op het aperitief concert van zondag. Iedereen heeft ervan genoten! (Theo De Vriendt)

Over Start@Brussel

 • Het was voor de collega's de leerlingen van de academie en mezelf een plezier en groot genoegen om samen met alle collega's zo iets moois te realiseren. Proficiat aan Anne en An voor hun geweldige inzet! Bedankt Hugo en collega's voor jullie steun en vertrouwen in het voorbije project! Het was gisteren een groot feest voor onze kinderen. Het blijft voor hen een onvergetelijke dag! Zeker voor herhaling vatbaar! (Bruno De Jonghe)
 • We hebben het allemaal samen gedaan, hé ! Proficiat ook aan het prachtig orkest en de dirigente! (Anne Van Achter, directie Leidstarschool)
 • Nogmaals mijn grote dank voor al het prachtige dat jullie samen met leerkrachten en kinderen hebben geleverd. Ik ben fier!(Hugo Eerdekens,Pedagogisch Inspecteur-generaal, Stad Brussel)
 • Langs deze weg wil ik U toch nog eens hartelijk feliciteren voor  de geslaagde voorstelling in het K C. Ik weet dat de werkomstandigheden niet zijn zoals ze zouden moeten zijn maar toch ben / zijn  je/jullie erin geslaagd om een degelijke voorstelling te maken.Je weet wel"alle gekheid op een stokje" maar een gemeende proficiat. (Georges)

Over de Nationale Startavond DKO (februari 2013)

 • "Iedereen is het erover eens dat het een schot in de roos was. Hartelijk dank voor je organisatie en bedank je ook het Stadsbestuur voor het ter beschikking stellen van de mooie Gotische Zaal!"

Gitaarconcert (november 2012)

 • Als oud-muzikant (ik heb nog klarinet gespeeld in de plaatselijke harmonie en daar mijn vrouw leren kennen) kwam terug dat gevoel naar boven van samen musiceren. Het is zoals de leerkracht zei steeds een uitdaging om samen op te treden. Het deed me enorm plezier te zien dat die leerlingen daar ook van genoten. Dat is dan ook jouw verdienste als directeur om het kader te creëren waarbinnen zoiets mogelijk is. Dat wordt niet altijd naar waarde geschat, maar als collega weet ik goed genoeg hoeveel moeite het kost om zoiets te verwezenlijken. Maar als je dan het resultaat ziet moet dat enorm veel voldoening geven… En dan weten we weer waarvoor we het doen Bruno… voor die gasten en in jouw geval voor de muziek die mensen samenbrengt! Proficiat aan jou en je team!  

Over de dansvoorstellingen (maart 2012)

 • Het was een fijne voorstelling ! Onze leerlingen hebben duidelijk vooruitgang gemaakt. Proficiat aan de begeleiders en de Academie!

Eloquence in de Gotische zaal van het stadhuis Brussel (december 2011)

 • Wat een dag! Deze avond heb ik kunnen genieten van een optreden in de gotische zaal van het stadhuis in Brussel. Prachtige barokmuziek met als sopraan Sieglinde Baeyens. Knap hoe een geschoolde stem (en wat voor een) en de hobo zo harmonieus kunnen klinken. Het was een rustgevende en unieke ervaring. En voor ik het stadhuis op de grote markt binnenstapte kon ik mijn ogen en oren de kost geven aan het klank- en lichtspel bij de grote kerstboom op de grote markt, waar allerlei kraampjes de kerstsfeer aanwakkerde. Bedankt Eloquence voor het samenspel van piano, hobo en sopraanstem. De muziek van Händel, Vivaldi, Purcell, Scarlatti, J.S. Bach,... werd echt voelbaar.
 • Beste Fantastisch Trio, DANK ook voor de uitnodiging om mee te mogen genieten van een héééél fijne avond ! “A thing of beauty is a joy for ever” : zo heb ik de avond beleefd ( en ook nog nu want zo’n evenementen blijven vreugdevol nazinderen !
 • Van harte proficiat Sieglinde voor de fijne uitvoering in de Gothische zaal van het stadhuis. Wij vonden het fantastisch en fijn om dit te mogen meemaken. Ook een woordje van lof voor de inzet van Albert en de steun van de dochter voor de kledij, mooi! Dit is zeker voor herhaling vatbaar, nogmaals van harte bedankt voor de uitnodiging.
 • Het was een prachtig concert vanavond in de Gotische Zaal van het Brusselse Stadhuis.
  Jullie zijn fantastische artiesten die, door hun liefde voor de muziek, mensen kunnen ontroeren, zoals met “Lascia ch’io pianga”.
  Jouw zang was prachtig Sieglinde en het hobospel van Ilse (Cimarosa etc) en het pianospel van Antoinette (Goldbergvariaties…) waren subliem. Bedankt voor deze onvergetelijke ervaring.  De avond was ook zeer goed georganiseerd (onthaal, drukwerk, programma’s, plaatsverdeling, receptie enz.) zodat iedereen 100% op zijn gemak was. Alles liep op wieltjes. Ik weet dat dat niet vanzelfsprekend is. Proficiat ook daarvoor. Het ga jullie goed, leve “Eloquence”, en van ganser harte een zalig kerstfeest en een succesvol nieuw jaar.

Over Carmina Burana (juni 2010)

 • Carmina Burana was een fantastisch evenement. Het gaf de mogelijkheid aan kinderen die niet vertrouwd zijn met het klassieke milieu om toch even te proeven van dans, muziek en zang. Meewerken via zulke projecten biedt de school (Leo XIII) een meerwaarde in de opvoeding. Niet alleen de medewerkers krijgen extra ervaring maar ook de toeschouwers. De betrokkenheid tot zo’n voorstelling is veel groter omdat eigen mensen erin samenwerken. Zowel de scholengemeenschap Brussel als het vrije net werken samen, wat in Brussel een noodzaak is! We hopen met deze opvoering een positief opvoedkundig en cultureel signaal te kunnen geven naar de buitenwereld (Sieglinde Baeyens, directeur Leo XIII)
 • Het was een leuke combinatie van dans en muziek, en dat door zoveel jonge mensen. Bravo. (Joris)
 • Wat was het gistermiddag/avond toch een feest! Ik was onder de indruk van de prestatie van de uitvoerenden. Het koor was uitstekend (de zaal werkte niet goed mee, wellicht is een klankkast/-scherm achter en boven het koor wenselijk in die zaal), een dirigent die de zaken goed in de hand hield, de pianisten voortreffelijk, een super slagwerkensemble, een goed voorbereid kinderkoor, een choreografie die er bij paste (alleen misschien net iets te veel gevraagd van de dansers die niet alle passen en bewegingen wisten te onthouden) en jullie als solisten werkelijk subliem. Jouw dictie en voordracht mocht er zijn (werkelijk fraaie falset), Evelyne zong als een engel zo mooi en Robert combineerde voordracht en muziek zonder een te grote overdrijving. Ik was onder de indruk. Het voorprogramma was goed gekozen en ik weet zeker dat de deelnemende kinderen een ervaring hebben gehad die ze niet meer zullen vergeten. Dit is waar muziek maken over moet gaan! Mijn oprechte complimenten voor deze Tour de force. (Paul van Gulick)
 • Que dire... Nous avons passé une soirée magnifique. Le spectacle était superbe. La mise en scène très bien faite. Chants et danses nous ont laissés sans bras et sans voix. Je vous félicite tous les deux pour votre prestation et aussi pour avoir réussi le pari. J'ai passé un très très très bon moment et je n'étais pas le seul... Encore une fois toutes mes félicitations. (Jean-Pierre Chantinne)
 • Vous nous avez offert, de fait, une fête de la musique inoubliable. Et moi je dis que ceux qui n'y ont pas cru avaient tort !!!! Félcicitations! Je ne crois pas que beaucoup d'académies osent mettre de tels projets sur pieds...Ton chant était superbe et tout le monde a été extraordinaire. Merci d'ailleurs pour toute cette première année néerlandophone! (Françoise Bellin)
 • Het was echt meer dan de moeite waard. Alles was tot in de puntjes in orde en wij hebben dan ook optimaal genoten van het spektakel. Bedankt en een dikke pluim voor alle mensen voor en achter de schermen. (Hélène Van Belle)

Concert Polyface

 • Nogmaals oprecht proficiat voor het prachtig concert dat we mochten meemaken. Uw leerkrachten en hun leerlingen hebben inderdaad kamermuziek van hoge artistieke kwaliteit gebracht. (Marc Baisier)

Andere concerten

 • Aki Bollengier over opera in het Koninklijk Muziekconservatorium 2010: 'Langs deze weg om willen wij jullie, maar dan vooral de protagonist van de avond , Evelyne bohen, feliciteren voor het mooie lyrisch  concert van gisterenavond. Zoals je ons had gezegd was  inderdaad een mooie lyrische soiree. Evelyne is inderdaad een ongelooflijke goede zangeres. Je moet het maar doen ,zo'n lange rij van grote aria's zingen na elkaar.  Proficiat! Haar Violetta stond er....  ..en het publiek was weer in de wolken!!! Het was ook een zeer goede keuze van personages die haar, de één al meer dan de ander,echt wel lag!'
 • Conservator Dominique Coerten over Museum Night Fever 2010: 'Sara en je studenten hebben het prima gedaan. Hun optreden was een echt succes, iedereen was onder de indruk.'