Antoinette Tronquo

Vak: 
Muziekatelier, Groepsmusiceren, Muziekinitiatie, Muziektheorie, Begeleidingspraktijk Vancutsem Matthias: gitaar

Na haar orgelstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven (in de klas van Luc Ponet) studeerde Antoinette verder aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en behaalde er het meestergraadsdiploma schriftuur (harmonie, contrapunt, fuga) bij Raphaël D’Haene. Ze studeerde er piano bij Katia Veekmans, clavecimbel bij Herman Stinders en compositie bij Jean-Paul Byloo. Antoinette vervolmaakte zich voor Analyse Musicale Supérieure bij Marcel Bitsch te Parijs.

Naast het lesgeven aan de theoretische afdelingen van de Hoofdstedelijke Academie en van de Stedelijke Academie van Zottegem, is Antoinette als organiste verbonden aan de kerken van Velzeke, Leeuwergem, Elene en Oombergen.

Parallel hiermee is Antoinette ook actief als componiste-arrangeur. Enkele jaren terug schreef ze voor het kunstgenootschap Alnetum de “Apollonia- cantate” voor gemengd koor en kamermuziekensemble. Tevens schreef ze op vraag van Vic Nees het opgelegd werk voor het Europees Festival voor de Jeugd te Neerpelt, afdeling koor. Verder componeerde ze koorwerken en recent verschenen van haar hand meerdere pianowerken. Voor het prestigieus concert “Opera Highlights” componeerde Antoinette “Pearl- Lullaby”, een orkestlied voor kamerorkest en kinderkoor, dat in het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel gecreëerd werd door het Kamerorkest van de Munt o.l.v. David Miller en het kinderkoor “Decamerolala”. Vorig jaar schreef Antoinette op vraag van het VGC (Vlaamse Gemeenschapsommissie) het startlied ‘Start@Brussel’ voor het project van de Nederlandstalige scholen van de scholengemeenschap Brussel “Opvoeden tot wereldburger”.

Antoinette won met het pianowerk ‘l’Adieu’ de compositiewedstrijd VerDi-Keurmerk 2013-2014. Momenteel werkt ze in opdracht aan meerdere projecten.

Naast het concerteren met haar eigen composities is Antoinette zowel in binnen-als buitenland regelmatig te horen in kamermuziekverband. Als pianiste vormt ze samen met haar dochter Maria-Laura Schoutteten (viool) het duo ‘Flou Artistique’. Ze leggen zich toe op het romantische repertoire voor viool en piano.

Aanbod: