top of page

VIOLA DA GAMBA

In de 17e en 18e eeuw was de viola da gamba razend populair aan het hof van koningen en prinsen. Vandaag overweldigt het muziekliefhebbers door zijn poëtische klank en rijk repertoire, zowel solo als in ensemble (gamba consort). De film ‘tous les matins du monde’ uit 1991 haalde de gamba uit de schaduw en bracht een golf van bekendheid onder het grote publiek.

 

Zoals zijn Italiaanse naam ‘gamba’ doet vermoeden, laat je de viola da gamba tijdens het spelen op de benen rusten. De viola da gamba bespeel je met een strijkstok onderhands. Hij heeft in tegenstelling tot de cello geen 4, maar 6 of 7 snaren.

 

Er bestaan verschillende formaten: de bas, tenor en de kleine discant gamba. Door deze variatie aan groottes is de gamba toegankelijk voor alle leeftijden.

 

Het repertoire komt vooral uit de renaissance en barok, maar de gamba leent zich er ook toe om hedendaagse muziek te spelen of te improviseren. Hij klinkt briljant als solo instrument en is ook de vaste partner van het klavecimbel in de baspartij (basso continuo).

 

Beluister hier de viola da gamba

Wanneer je een viola da gamba wil huren of aankopen vraag je best advies aan jouw leraar.

viola da gamba.png

Huurprijs

waarborg: €75

huur: €50

Leerkrachten

bottom of page